מרץ 18, 2025
קיבוע שיניים

קיבוע שיניים – השלב האחרון והחשוב ביותר בטיפול האורתודנטי

טיפול שיניים אורתודנטי הוא תהליך ארוך ויקר, ואינו מסתיים בהסרת הגשר או הקשתיות השקופות. על מנת לשמור על התוצאות המוצלחות של יישור השיניים, חשוב מאוד להבין שיש שלב נוסף, שנועד לשמר את התוצאות, הוא שלב הקיבוע (רטנציה). רבים מהמטופלים אינם מודעים לחשיבותו הקריטית של שלב זה, שנועד למנוע את תזוזת השיניים בחזרה למצבן המקורי.

במהלך תקופת הטיפול, השיניים הוזזו באופן מתון והדרגתי למקומן החדש באמצעות גשר או קשתיות שקופות. בתום הטיפול, השיניים נוטות לחזור למקומן המקורי. על מנת למנוע את תזוזת השיניים, ולשמר את תוצאות הטיפול, יש צורך לקבע אותן באמצעות קיבועים. פנינו לד"ר עומר פלייסיג, אורתודונט מומחה ליישור שיניים ולסתות, שהסביר לנו מדוע חשוב לקבע את השיניים, ומדוע אסור בשום אופן לוותר על השלב החשוב הזה, גם אם התוצאות נראות מושלמות מיד לאחר הסרת הגשר או הקשתיות.

עברתם כברת דרך ארוכה ומאתגרת, כדי להשיג את החיוך המדהים , ועכשיו אתם צריכים לשמור עליו לאורך זמן. אולי לא ידעתם זאת, אבל השיניים שלכם זזות כל הזמן!, זוהי תופעה טבעית שמתרחשת אצל כל אדם לאורך השנים. בוודאי כשמדובר בשיניים שהוזזו במהלך טיפול אורתודנטי. הנטייה של השיניים היא תמיד לחזור למקומן הטבעי והמקורי. לכן, על מנת למנוע מהן תזוזה, יש צורך להשתמש בקיבועים.

מהם קיבועים לשיניים?

קיבועים הם מכשירים מותאמים אישית שנועדו להחזיק את השיניים במקומן החדש. הקיבועים מותקנים מיד לאחר תום הטיפול ולמעשה הם נצמדים לשיניים באופן שמקבע אותן, ולא מאפשר להן לזוז ממקומן החדש. מלבד שמירה על שיניים ישרות, הקיבועים חיוניים גם לתמיכה בעצם סביב השיניים שנבנית מחדש בזמן שהן מסתגלות למיקומן החדש.

סוגי קיבועים

קיימים שני סוגי קיבועים:
קיבועים קבועים/מודבקים –עשויים מחוטי מתכת דקים, המודבקים על פני החלק הפנימי של השיניים הקדמיות (בד"כ על 4 -6 השיניים הקדמיות), כך שלא ניתן כלל להבחין בהם.
קיבועים נשלפים – אלו הם למעשה פלטות נשלפות, המורכבות על השיניים לרוב בשעות הלילה. קיימים סוגים שונים של קיבועים נשלפים, החל מקשתיות פלסטיק שקופות וכמעט לא נראות ועד פלטות אקריל (סוג של פלסטיק) המשלבות גם אלמנטים מתכתיים.
קיבוע נשלף של אינויזליין (Vivera) – עשוי מפלסטיק חזק ועמיד, שיכול להחזיק מעמד לשנים ארוכות.

כמה זמן צריך להרכיב את הקיבועים?

מכיוון שתפקידם של הקיבועים הוא למנוע את תזוזת שיניים, ומכיוון שהשיניים שלנו, כאמור, נמצאות בתזוזה מתמדת, ההמלצה היא להרכיב את הקיבועים לאורך זמן רב, או כפי שאומרת האימרה החביבה על אורתודונטים בעולם – "Night Time, for Life Time". ד"ר פלייסיג מדגיש, כי כל זמן שאתם רוצים שתוצאות הטיפול תישמרנה, תצטרכו להקפיד על הרכבת הקיבועים.
חשוב להבין שתזוזת שיניים היא טבעית ולמעשה חלק מתהליך ההזדקנות של הגוף, ממש כמו השיער שמלבין והראייה שדועכת. ולכן, כשם שמשתמשים בצבע לשיער על מנת לשמור על צבעו, וכשם שמרכיבים משקפיים על מנת להמשיך ולראות באופן ברור, כך יהיה עליכם להשתמש בקיבועים על מנת לשמור על השיניים במיקומן הנכון.

איך לתחזק את הקיבועים?

תחזוקה נכונה של הקיבועים תאפשר להם להיות יעילים לאורך זמן.
ניקוי יומי – בדיוק כפי שאתם מצחצחים שיניים באופן קבוע, כך גם תטפלו בקיבועים על בסיס יומיומי. קיבועים נשלפים יש לצחצח בעדינות עם מברשת שיניים בעלת סיבים רכים ומים. כמו כן, שקלו להשרות אותם לפחות פעם בשבוע בתמיסת ניקוי ייעודית כדי למנוע הצטברות חיידקים. עם זאת, הימנעו משימוש במים חמים מכיוון שהם עלולים לגרום לעיוותים בקיבוע.

אם יש לכם קיבועים קבועים, השתמשו במברשת שיכולה להגיע לכל הפינות והמקומות שמתחת לחוטים, על מנת למנוע הצטברות חיידקים והתפתחות עששת. יש להקפיד ולבקר אצל שיננית אחת לחצי שנה על מנת שתסלק את האבנית המצטברת סביב הקיבועים.
אחסון בטוח – כשמדובר בקיבועים נשלפים, ודאו שיש לכם מארז אחסון קבוע, כשאתם מסירים אותם. אחסון בטוח שומר על ניקיון הקיבועים וממזער את הסיכון לשבירה או אובדן.
בדיקות תקופתיות – עם הזמן, קיבועים עלולים להישחק או לא להתאים בצורה נוחה. התייעצו עם האורתודנט שלכם, אם אתם מרגישים שהקיבועים כבר לא מתאימים כפי שהיו בהתחלה.
שמירה על היגיינת פה – המשך הרגלי היגיינת פה טובים, לאחר הטיפול חשוב בדיוק כמו בשלב הטיפול הפעיל עצמו. בצעו בדיקות שיניים סדירות אחת לחצי שנה על מנת לבדוק את תקינות השיניים ואת מצב הקיבועים.

הצלחת שימור הטיפול תלויה בכם

שמירה על חיוך בריא ויפה היא בידיים שלכם. על ידי שמירה על היגיינה הפה, ביקורים קבועים אצל רופא השיניים והרכבת הקיבועים לאורך זמן, תוכלו לשמר את התוצאות הנהדרות של הטיפול האורתודנטי.